Puss en snublestein!

Den internasjonale Holocaustdagen 27. januar markeres på Akershuskaia i Oslo, og en lang rekke andre større og mindre steder i Norge. Det er en viktig anledning til å minnes og samles i ettertenksomhet over det største folkemordet i menneskehetens historie.
Skrevet av:
Ole Jonny Hansen
Publisert: 27. januar 2023

Da ledende tyske tjenestemenn var samlet i Wannsee 20. januar 1942 var det for å planlegge og effektivisere utryddelsen av jødene i Europa. Med presisjon, byråkratisk korrekthet og militær logistikk ble det som senere har blitt kalt Holocaust iverksatt. Det endte i drap på over 6 millioner jøder. Med samme presisjon og industrielt nøkterne fremgangsmåte tilbød, og utførte nazisten, «den endelige løsning» også for sigøynerne (Sinti og Roma). Også en ufattelig mengde polakker og andre ble drept på samme måte.

Frigjøringen av Auschwitz

Dødsleiren Auschwitz er i ettertid blitt selve symbolet på Holocaust. Leiren ble frigjort av Sovjetiske styrker 27. januar 1945. Datoen er i vår tid blitt til Holocaustdagen.

Snublesteiner

I Norge, og i mer en 30 land for øvrig, finnes det små minnesmerker over jøder som ble sendt til Auschwitz. Det er i form av små 10 x 10 cm kvadratiske steiner, med et lokk av messing, som har blitt støpt ned i fortauer utenfor steder der de opprinnelig bodde og der de ble deportert fra.

Steinene har fått navnet «snublesteiner» fordi tanken er at man skal «snuble over» en slik stein, kanskje litt tilfeldig, og oppdage teksten og undre seg. Etter hvert som flere og flere har blitt klar over disse steinene har det bredt om seg en fin minnetradisjon med å pusse steinene. Gjerne sette opp et lite lys i tillegg.

Familien Becker

I Skien bodde den jødiske familien Becker. Brødrene David og Lois ble deportert fra Skien i 1942, og døde der. Resten av familien klarte, med hjelp av lokale krefter, å flykte til Sverige. På fortauet utenfor der familien bodde, er det støpt ned snublesteiner til minne om brødrene som døde. I et oppslag i avisen TA sier Sissel Lein dette om steinene: Steinene ligger der hvor folk går. Det var har de bodde, det var her de trivdes og levde sine liv. Steinene er et fotavtrykk etter dem.

Rehumanisering

Det er en ekstra dimensjon med disse steinene. På bildene fra Auschwitz og andre utryddelsesleirer, vises ofrene for disse fryktelige myrderiene frem. De fremstår som slitne, kanskje syke, grovt underernærte og livredde. Det er viktig å vise frem de bildene. Samtidig er det viktig å vise frem de helt vanlige livene disse menneskene hadde. Og i respekt for den enkelte, gjenfortelle historien om det hele mennesket nazistene klarte å dehumanisere på en slik måte at de ble arrestert, sendt ut av landet under uverdige forhold og fraktet i låste kuvogner til den endelige død i gasskamrene.

Oppfordring

På Holocaustdagen er det en fin anledning til å pusse snublesteiner i nærheten der du bor. Det er en utmerket anledning til å se Holocaust på en ny måte, ved å følge det enkelte mennesket i livet. Det er kanskje den største respekt vi kan vise.

Derved er oppfordringen gitt. Bruk dagen til å pusse en snublestein i din nærhet.