Novemberpogromen: Den mørkeste natten

Opp igjennom historien har jøder blitt angrepet og utsatt for ekstreme voldshandlinger, der hele landsbyer har blitt brent og innbyggerne myrdet. Natten til 10. november 1938 fant det sted et massivt angrep på jødisk eiendom og jødiske synagoger i Tyskland og Østerrike. 91 mennesker mistet livet. Det var en godt planlagt aksjon hovedsakelig utført av SA-militsen, Hitlerjugend og SS. Noen steder deltok også lokalbefolkningen i ødeleggelsene.
Skrevet av:
Ole Jonny Hansen
Publisert: 8. november 2024

Natten som startet veien mot Holocaust

Dette massive angrepet der nærmere 1500 synagoger ble brent, har opprinnelig blitt kalt  Krystallnatten, angivelig på grunn av alt det knuste glasset som lå i gatene etterpå. Dette var et navn som ble oppfunnet av nazister og har en nedsettende betydning. Derfor snakker vi mer og mer om Novemberpogromen.

Navnet pogrom er opprinnelig et russisk ord som er avledet av verbet ‘gromit’ som betyr å herje, ødelegge, rive ned med vold. Ordet brukes for det meste om voldelige angrep på jøder og jødisk eiendom. Jøder har blitt utsatt for pogromer gjennom deler av deres historie.

Novemberpogromen representerer en skremmende og avgjørende hendelse som markerer starten på den systematiske forfølgelsen av jøder i i Nazi-Tyskland, som førte til Holocaust.

Viktig markering

  1. og 10. november vil det være mange markeringer av novemberpogromene i Norge. Slike markeringer er viktig fordi de hjelper oss til å forstå hvordan de grusomhetene som fant sted under andre verdenskrig kunne utvikle seg.

Minnemarkeringer over Novemberpogromene er også viktige for å fremsnakke menneskeverdet og menneskerettighetene, og ikke minst hvordan vi kan arbeide for å beskytte sårbare grupper i samfunnet mot forfølgelse.

Lære av historien

Skal vi unngå at slike voldshandlinger skjer igjen må vi forstå årsakene og virkningene av pogromene, og forstå hvordan diskriminering og undertrykkelse kan utvikle seg til vold og folkemord. Kontrasten er åpenbar: ved å lære om slike hendelser kan vi lære verdien av toleranse, respekt og medfølelse for alle mennesker.

Ved å markere novemberpogromene viser vi vår forpliktelse til å motarbeide intoleranse i alle former. Dette inkluderer ikke bare antisemittisme, men også rasisme, homofobi, islamofobi og andre former for hat mot marginaliserte grupper. Den kollektive bevisstheten om fortidens grusomheter kan være et fundament for å bygge et mer inkluderende og rettferdig samfunn.

Styrke vår engasjement

Markeringen av novemberpogromene er mer enn en historisk øvelse; det er en nødvendighet for å minnes de ofrene som mistet livet, for å advare mot farene ved rasisme og intoleranse, og for å styrke vårt engasjement for menneskerettigheter. Det er en påminnelse om at vi aldri må tillate slike hendelser å gjenta seg, og at vi alle har et ansvar for å bygge en verden som respekterer og beskytter alle menneskers rett til liv og verdighet.