Hvite busser

TIDSVITNER

Siden 1995 har Hvite busser filmet og intervjuet tidsvitnene våre for å bevare historiene deres for ettertiden. Nå kan du selv se og høre fortellingene og lese om hvert enkelt tidsvitne!

Hver historie er unik. Hvert tidsvitne opplevde krigen forskjellig. Enten de satt i konsentrasjonsleir, fengsel, tukthus eller tilintetgjørelsesleir.
Vi ønsker å gi et personlig innblikk i hvordan fangenes hverdag var. Enten de var kvinner, menn, jøder eller politiske fanger. Felles for dem alle er håpet om en bedre verden for dagens ungdom.
  Vi gjør oppmerksom på at vi presenterer historiene slik tidsvitnene opplevde dem. Stiftelsen er ikke ansvarlige for eventuelle faktafeil.

Prosjektet er støttet av Utenriksdepartementet, Læringssenteret og Institusjonen Fritt Ord.

alt

Du er her: Forsiden Arven Tidsvitner


Roar Antonsen

altRoar Antonsen ble arrestert to uker før han skulle gifte seg. Forloveden fødte tvillingdøtre mens han satt i fangenskap i Stutthof. At han kom tilbake i live, skyldes flaks og tilfeldigheter.

Erling Bauck

Erling BauckI 1942 var Erling Bauck 18 år. Han var en alminnelig ung skoleelev som drømte om å bli dyrlege. To år senere var han fange i Auschwitz med nummeret 190422 tatovert på armen.

Erling Berg Pedersen

Erling Berg Pedersen ble sendt til Natzweiler for å dø. Han overlevde ved hjelp av flaks - og en ukuelig optimisme.

Henriette Bie Lorentzen

alt

- Det falt meg aldri inn at jeg skulle bli tatt, sier Henriette Bie Lorentzen. Med en liten sønn og et ufødt barn i magen drev hun uredd på med sitt arbeid.

Rolf Bjunes

altRolf Bjunes var NN-fange i Natzweiler. Over 60 år etter fangeoppholdet synes han fortsatt det er vanskelig å fortelle om sine opplevelser.

Arne Bjørklund

altSom ungdom hadde Arne Bjørklund en drøm om å bli kokk. Den drømmen kostet ham nesten livet. Han ble arrestert da han arbeidet på kjøkkenet i Kretsfengselet i Kristiansand.

Magnhild Braathen

altMagnhild Braathen bodde i Våler i Østfold under krigsutbruddet 9. april 1940. Hun ble arrestert fordi to menn som bodde på familiens gård rømte til Sverige.

Arne Brattli

altArne Brattli satt i Majdanek og Auschwitz og overlevde mot alle odds. Broren Johannes ble igjen i Auschwitz. Arne fikk aldri vite hva som skjedde med broren.

Arnstein Brekke

altArnstein Brekke kom med i motstandsbevegelsen som kurer da han var 18 år. Oppgaven var å reise mellom Oslo og Drammen og formidle beskjeder og papirer.

Lars Christian Brevig

Lars Christian Brevig var bare 18 år da han ble arrestert. Han ble dødsdømt og stilt opp med ansiktet mot veggen i fengselet i Møllergata 19. Han hørte soldatene lade geværet. Så ble det stille.

Fredrik Dietrichson

altFredrik Dietrichson opplevde to mirakler under sitt fangeopphold i konsentrasjonsleire. Begge gangene fikk han hjelp til å jobbe innendørs. Det reddet livet hans.

Caroline Ditleff

altCaroline Ditleff er datter av Niels Christian Ditleff, mannen som hadde ideen til operasjon De hvite bussene. Hun beskriver sin far som svært omtenksom. – Han hadde en utrolig evne til medfølelse med andre.

Alfred Egenberg

altDa Alfred Egenberg fikk beskjed om at han skulle sendes på transport til Sachsenhausen tok sendte han brev hjem. Han var sikker på å aldri se sine kjære igjen, og tok farvel for godt.

Bjørn Egge

altBjørn Egge var ærespresident i Verdens Krisgsveteranforbund og beskytter for Stiftelsen Hvite busser til Auschwitz. Han satt over tre år i nazistisk fangenskap.

Robert Eichinger

altRobert Eichinger var tukthusfange. Han ble dømt til døden på Grini, men ble benådet av Josef Terboven til livsvarig tukthusstraff. Men han overlevde krigen - mot alle odds.

Birger Eide Samuelsen

altBirger Eide Samuelsen var kommunist og arbeidet for motstandsbevegelsen under krigen. Han ble angitt, men nazistene fikk aldri vite om hans politiske ståsted. Det reddet trolig livet hans.

Osmund Faremo

altOsmund Faremo ble sendt til NN-leiren Natzweiler, bare 20 år gammel. Sammen med 71 andre sørlendinger fra ”Laudalsgruppa” kom de til den nyopprettede leiren 15. juni 1943.

Odd Fjælberg

altOdd Fjælberg satt ombord i en pram som skulle senkes i Østersjøen. Han var mer død enn levende, men klarte å rømme. Det reddet livet hans.

Fredrik Fredriksen

Fredrik Fredriksen var bare 19 år da han ble arrestert. Han var med i motstandsbevegelsen, men fikk ikke gjort noe før han ble arrestert. At han sto oppført på en liste var nok til at han havnet i Sachsenhausen.

Kaare Gilhus

Kaare Gilhus ble blind og alvorlig syk i Sachsenhausen. Men ved hjelp av gode venner kom han seg på bena og reddet livet.
Da krigen kom 9. april 1940 var Kaare Gilhus soldat. Hans oppgave var å møte tyskerne og hindre dem i å lande på den største flyplassen i Norge, Fornebu.

Inger Gulbrandsen

altInger Gulbrandsen var en av vel 100 norske kvinner som ble sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbruck under krigen. Inger Gulbrandsen var bare 17 år da krigen kom til Norge. Som mange andre valgte hun å kjempe mot nazismen.

Øivind Hansen

Øivind Hansen var en gledesspreder av de sjeldne. Men sin sang og musikk var han med på å holde motet oppe blant fangene i Sachsenhausen.

Freddy Harding Solberg

altFreddy Harding Solberg ville til England for å kjempe for Norge. Skjebnen ville det anderledes, og det er et under at unggutten fra Horten overlevde.

Jørgen Haslef Berner

Jørgen Berner ble født i 1916. Han var medisinstudent og ble arrestert ved Universitetet i Oslo. Det var den 30. november 1943 rikskommissær Terboven gikk til angrep på universitetet i Oslo, og arresterte 1200 studenter, kollektivt anklaget for motstandsaktivitet.

Finn Hasselgård

altFinn Hasselgård ble født 15. juli 1919, og jobbet på skipsbyggeriet Fredrikstad mekaniske verksted da krigen brøt ut. På arbeidsplassen drev Finn og en kollega formidling av nyheter.

Harald Hauge

Harald Haugli fikk i oppgave å produsere flydeler til krigsindustrien under sitt fangeopphold i Tyskland. Men selv under streng oppsikt klarte han å sabotere flydelene.

Wanda Heger

altWanda Heger er en legende. Gjennom sin heltemodige innsats under krigen hjalp hun Røde Kors å oppspore flere hundre norske fanger i tyske konsentrasjonsleire.

Imre Hercz

Han var bare 15 år da han ble arrestert og sendt til Auschwitz. Han skulle egentlig havnet i kolonnen som ble sendt rett i gasskammeret, men løy på alderen og sa han var 17 år.

Jørgen Holm

alt

Jørgen Holms første jobb i Sachsenhausen var å dra en vogn med lik til krematoret. Hver dag ble en kamp for å overleve. Han bodde på hybel i øverste etasje i en blokk på Majorstuen i Oslo da krigen brøt ut.

Eskild Jensen

altEskild Jensen er født i Oslo 28. april 1925. Han ble arrestert 29. april 1942. Eskild Jensen satt et år på Grini før han ble sendt med skip til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen utenfor Berlin. Der ble han i to år før han kom hjem med de Hvite bussene våren 1945.

Knut Jensen

alt

Knut Jensen ville rømme til England for å kjempe for Norge. I stedet havnet han i nazistenes verste utryddelseleire. Han ville reise til England for å jobbe for motstandsbevegelsen der.

Per Jensen

alt

Studenten Per Jensen ble sendt til Tyskland etter at Universitet i Oslo ble stengt av nazistene. - Vi ble ikke utsatt for fysisk vold. Den psykiske påkjenningen var det verste.

Einar Kåre Johannessen

altEinar Kåre Johannessen fra Stavanger var tysklandsfange under krigen. Under 50 års markeringen for frigjøringen skrev han en artikkelserie for Rogalands Avis. Hvite busser har fått tillatelse fra Johannessen til å publisere artiklene.

Gunnar Kaardal

altGunnar Kaardal veide 47 kilo, hadde flekktyfus, dysenteri og gulsot. Likevel fant han krefter til å løpe ut av rekken av fanger som skulle finne udetonerte bomber, og hoppe inn et vindu. Det reddet livet hans.

Erling Karstad

altErling Karstad var begynte på gymnaset det året krigen kom til Norge. Lite ante han at han skulle sendes til Sachsenhausen i stedet for å få artium.

Thorvald Kibsgaard

altTorvald Kibsgaard kommer fra en fiskerfamilie på øya Dønna utenfor Sandnessjøen. Han jobbet tidlig som fisker, og interessen for sjøen brakte ham ut på de store hav.

Steffen Kinge

alt- Du skal snart hjem, sa arbeidsformannen i Sachsenhausen og pekte på krematoriepipa. Da følte Steff Kinge at slutten var nær.

Finn Kleppe

altFinn Kleppe ble utnevnt som ærefange i Sachsenhausen. Det og gode venner gjorde at politimannen kom trygt tilbake til Stavanger etter krigen.

Alf Knudsen

alt

Alf Knudsen ble sendt til 19 forskjellige fengsler og tukthus før han havnet som NN-fange i Natzweiler. Men selv oppholdet i den beryktede leiren viste seg bare å være en forsmak på fangetilværelsen.

Alf M. Knudsen

altHan har reist nærmere 100 ganger tilbake til konsentrasjonsleirene som tidsvitne. Første gang var i 1995 under 50 års markeringen for frigjøringen av tilintetgjørelsesleiren Auschwitz.

Richard Kuran

altRichard Kuran vokste opp i Polen og ble med i den polske motstandsbevegelsen. Han ble arrestert og sendt Europa på kryss og tvers, men endte opp som fange i Norge.

Tollef Larson

altMat var det som sto i hodet på NN-fangen Tollef Larsson under det tre år lange fangeoppholdet. Han glemmer aldri koppen med varm sjokolade han fikk da han ble reddet av De hvite bussene.

Lasse Laudal

Lasse Laudal var en av de yngste som havnet på Gestapos hovedkvarter Arkivet i Kristiansand under krigen. Han var bare 16 år gammel, og sønn av major Arne Laudal, som ledet motstandsorganisasjonen Kampgruppe 3.

Bernt H. Lund

alt

Et sterkt sosialt engasjement brakte pasifisten Bernt H. Lund med i motstandskampen. Han betalte dyrt, men kom fra det med livet i behold.

Sigval B. Maartman-Moe

Sigval fikk beskjed i avhør om at han var NN-fange og skulle sendes til Tyskland. I stedet ble han satt fri fra Grini. Hvorfor det skjedde fikk han aldri svar på.

Axel Middelthon

alt

Axel Middelthon ble født i 1911, og var 29 år da krigen brøt ut. Den 9. april 1940 møtte Middelthon nevøen til Fridtjof Nansen på gaten.

Axel Molin

altAxel Molin var sjåfør på de Hvite bussene. Hans innsats reddet mange norske fanger fra konsentrasjonsleirene. 22 år gammel satt Axel seg bak rattet og kjørte fra Sverige til Tyskland i en hvit buss.

Anna Nesporova

altAnne Nesporova bodde i Lidice, en helt vanlig tsjekkisk landsby utenfor Praha. Hun var 22 år gammel, nygift og lykkelig gravid i niende måned. Men 9. juni 1942 skjedde det som ikke kunne skje.

Helge Norseth

altEtt tusen, ett hundre og femten dager satt Helge Norseth i fangenskap. Dag og natt fra 1942 til 1945 levde han med et våpen i ryggen og galgen som skygge. Han skulle bare arbeide og sulte seg til døde.

Kristian Ottosen

altKristian Ottosen har skrevet en rekke bøker om nordmenns skjebner under krigen. Han har reist et monument over sine medfanger.

Lars Pallesen

altDet er den 20. juni 1934. Det tyske cruiseskipet ”Dresden” har gått på grunn på sørspissen av Bokn i Rogaland. Kapteinen har klart å få skipet av grunnen, men fartøyet tar inn vann.

Julius Paltiel

altJulius Paltiel var en av svært få norske jøder som overlevde oppholdet i Auschwitz. Men han mistet hele familien, og kom alene hjem til Trondheim i 1945.

Carl Emil Petersen

altCarl Emil Petersen var bare 14 år da krigen kom 9. april 1940. Han kom tidlig med i motstandsarbeidet, og begynte med å sette opp plakater i rødt, hvitt og blått på 17. mai, noe som selvsagt var strengt ulovlig.

Georg Rosef

NN-fangen Georg Rosef ser en lys fremtid i dagens ungdom. - Det er dem det angår, ikke oss. Ungdommen har livet foran seg, sier den gamle motstandskjempen.

Per Roth

Per Roth fra Stavanger risikerte sitt eget liv i Sachsenhausen for å redde jødiske barn. Femti år etter krigen fikk han æresmedalje for innsatsen.

Robert Savosnick

alt- For å overleve i Auschwitz måtte tre ting klaffe, sier Robert Savosnick. – Du måtte være fysisk sterk, du måtte være psykisk sterk og du måtte ha flaks.

Torbjørn Skuland

Torbjørn Skuland var medlem av den militærorganisasjonen til Major Laudal på Sørlandet. Han ble arrestert og sendt til Sachsenhausen.

Ole Morten Smith Housken

- Jeg fikk livet i gave, sier Ole Morten Smith Housken. Under hele fangeoppholdet på Grini fryktet han tysklandstransportene. Men han hadde flaksen på sin side.

Arne Smith Jensen

altArne Smith Jensen overlevde dødsmarsjen fra leiren Liebrose. Ikke alle gjorde det. Marsjen tok sju døgn, og hver morgen måtte nye fangekamerater begraves.

Samuel Steinmann

Av Finn Våga og Ole J. Askeland, Stavanger Aftenblad

altSamuel Steinmann har sett mer lidelse og flere lik enn et menneske kan bære. Hans øyne gråter fremdeles. For om natten er han tilbake i Auschwitz. Tilbake blant de døde.

Sverre Sunde

alt20 år gammel ble Sverre Sunde mobilisert som norsk soldat til neutralitetsvakt 1. september 1939. Seks år senere og ti kilo lettere gikk han av toget på Oslo Østbanestasjon som fri mann etter flere år i nazistisk fangenskap.

Sigurd Syversen

altSigurd Syversen var fange i Sachsenhausen og dens underleir Falkensee. Han var i flere år formann i ”Foreningen av politiske fanger 1940-45” frem til foreningen ble nedlagt i 2005.

Mendel Szajnfeld

alt- Fortell hva som skjedde med oss! Ropte fangene som subbet opp dødskneika i Plaszow-leiren. Mendel glemte aldri de fortvilte ropene til fangekameratene. Og han oppfylte deres ønske.

Jon Sølvberg

altHengninger og brutal vold var en del av hverdagen i Natzweiler. Vi måtte bare skru av følelsene, ellers ville vi ikke overleve, sier Jon Sølvberg.

Haakon Sørbye

alt- Jeg var heldig. Kanskje kan min historie kalles en solskinnshistorie, sier Haakon Sørbye og ser utover utryddelsesleiren Natzweiler i Frankrike. Det er ikke mye her som minner om solskinn. Piggtråd, krematoriepiper og noen få brakker er alt som er igjen av denne helvetes forgård.

Thorolf Taxt

Thorolf Taxt trodde han skulle arbeide på en bondegård da han ble sendt til Tyskland. Da han ankom NN-leiren Natzweiler forsto han at han hadde kommet til helvete.

Åge Telle

altÅge Telle var bare 15 år da krigen kom til Telavåg. Likevel havnet han bokstavelig talt midt i skuddlinjen da tragedien i Telavåg skjedde.

Tørres Tendeland

altTørres Tendeland ble arrestert for politisk virksomhet i Stavanger i 1942. Han var medlem av ”Frisinn”, en losjegruppe knyttet til Arbeiderpartiets ungdom.

Ivar Tryti

altIvar Tryti var 16 år da krigen brøt ut 9. april 1940. Han kom med i illegalt motstandsarbeid sommeren 1942, og ble arrestert i februar året etter.

Stig Vanberg

altStig Vanberg var under annen verdenskrig aktiv i arbeidet for å gi ut den illegale avisen Alt for Norge. Vanberg ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i 1943, der han ble sittende til krigens slutt.

Theodor Vetnes

altTheodor Vetnes ble født i 1922, og vokste opp i Mandal. Han var en habil skytter, og det var den interessen som fikk ham med i motstandsorganisasjonen Milorg under krigen.

Arne Westby

altSom NN-fange ble motstandsmannen Arne Westby sendt til flere krigsfangeleire og tukthus. Westby var mannskap på Kvarstad-båtene som forsøkte å komme seg over til England i 1942.

Ingar Øien

Ingar Øien var bare 15 år da han ble arrestert. Han deltok i Sivilforsvarets arbeid, og ble ansatt som en av landets yngste politifolk i krigens første måneder. Senere deltok han i motstandsarbeidet, ble angitt og arrestert.